Anmäld!

Till Trelleborgsloppet alltså. Frivilligt. 100 kr är inga stora pengar men tillräckligt för att jag inte ska vilja att de brinner inne ;) Så springa ska jag. 5 km. Den 25 augusti. Så det så......

Jag var ute och sprang, för bara andra gången i år, i förrgår. Med helgens gallkramper i färskt minne tog jag det ganska lugnt. Men med facit i hand joggade jag ändå 4 av de 5 kilometrarna, i ett härligt duggande sommarregn, uppdelat på 2 omgångar med rask promenad emellan, och det är jag helnöjd med. Ny joggingtur imorgon, satsar på 4 km då med, och så tar jag 5 km nästa vecka. Försöker... Fan tro´t ;)

Maten då? Jotack det har gått rätt hyfsat de senaste dagarna. Inte felfritt men inga återfall heller, inga fler överätningar, och säkert en bra grund för ytterligare minus på vågen på söndag.

Vad väljer du?

Om du har 250 kcal till ditt förfogande att äta nåt gott för, du har fyllt ditt fett- och proteinbehov så det behöver du inte rätta dig efter. Vad väljer du?

Väljer du allt detta.....

image17

.... och får samtidigt i dig dubbla RDI av C-vitamin, massor av andra vitaminer och fibrer men inga onyttiga fetter? På köpet får du en långvarig mättnadskänsla.

Eller väljer du....
.... 3 nävar potatischips
och får i dig rikligt med onyttiga fetter och väldigt sparsamt med vitaminer?
.... ½ Big Mac och massor av onyttiga fetter?
.... ca 1/3 "köpepizza" och massor av onyttiga fetter och en mättnad som bara står sig en kort stund?
... eller kanske ett Snickers, du får ge bort en bit till kompisen, med onyttiga fetter och nästan obefintligt med viktiga mineraler och vitaminer?

Väljer du det översta? Grattis!! :) OK, det kostar mer än ett Snickers, men det är det värt....

Veckans tips, vecka 26.

Ja, redan ;) Veckans tips är....

Sojafiléer!!

Sojafiléerna består bara av torkat avfettat mjöl från sojabönan. Låter det gott? Njäe. SER det gott ut? Njäe, inte från början. När man tar upp de torkade filéerna ur påsen ser de ut såhär:

image13

Föga upphetsande va??
Sen kokar man dem i lättsaltat vatten i ca 10 minuter och pressar därefter ut en del av vätskan ur dem, så mycket man kan. Då ser de ut ungefär såhär:

image14

Lite större, men fortfarande föga upphetsande.
Men NU börjar det hända saker, här är de marinerade i lite olja och kryddor och ligger och gottar till sig:

image15

Börjar nästan se ätbart ut va?
Och här mina vänner, det färdiga resultatet. Stekta (grilla går också kanon) gyllenbruna. Här på en bädd av ångkokta gröna bönor och sockerärtor och med en quinoasallad till och lite sötsur sås ringlad över:
image16

Sojafiléer är min absoluta favoritveggoprodukt. Dels är de goda, och de tycker även de köttätare som fått smaka av mig. Och dels är de nyttiga och en utmärkt proteinkälla. 3 filéer ger i färdig form, inklusive 1 tsk olja till marinad/stekning, bara ca 150 kcal men hela 22 g protein.
(Och drygt 4 g fett (det mesta från oljan, välj t ex rapsolja) och 5½ g kolhydrater). Fullt jämförbart med en rejäl kycklingfilé på 120 g (165 kcal, 24 g protein och 7½ g fett inkl 1 tsk olja).

Hur får man tag i dessa läckerbitar?? Via nätet. Jag beställer själv via GI-boden http://www.giboden.se/gi/ . 600 g ger 3 kg färdiga filéer och kostar ca 120 kr, men f.t verkar de bara ha 300-gramsförpackningarna som kostar en knapp hundring. Men det ger då minst 10 portioner...

Frukost - dagens viktigaste mål ?

Ja, generellt håller jag med om det. En bra start är viktig för resten av dagen, börjar man fel är det svårt att rätta till det igen.

Såhär kan en vegan-frukost se ut ;)

1½ dl naturell sojayoghurt med mosade hallon i, samt 2 msk av en blandning av hackade nötter, mandel, pumpafrön och torkad frukt. Bredvid lite färska jordgubbar och en passionsfrukt. Och till det en fiberrik osötad smörgås med ett par msk  sojaböns"hommous" (sojabönor, vatten, olja, vitlök, örtsalt med chili) och grönsaker.

image11  image12

Vips har du fått i dig drygt 350 kcal, därav 15 g fett varav det mesta är bra fettsyror, 20 g protein, drygt 30 g kolhydrater av bra sort, en himla massa fibrer och en hel del järn och C-vitamin t ex. 350 kcal kan låta mycket, men frukosten får gärna täcka ca 20-25% av det totala energiintaget under dagen.



Jag känner mig själv.

Det  är ju alltid nåt att glädja sig åt, eller nåt.......

Vid lunchtid idag skrev jag såhär i Vikt-forumet på
www.alltforforaldrar.se :

"2 osötade kex med bredbar ost och tomat. Det är vad jag ätit hittills idag. Jag åt 3 gånger igår, alla tre gångerna var det OK mat, alla 3 gångerna fick jag känningar i gallan och 2 av gångerna tog jag kramplösande medicin för säkerhets skull och lyckades häva kramperna i tid." (kommentar: På midsommarnatten blev det ambulansfärd till akuten pga gallkramper så starka och långvariga att jag ville ge upp och dö, efter ca 2 timmar fick jag en spruta som hjälpte) "Så nu har jag blivit rädd för att äta, rädd för nya kramper.

Men det är inte bra såklart. Dels mår kroppen på inget sätt bra av att äta för lite, dels är risken stor för överätande på kvällen om jag ätit för lite under dagen. Och det är i sin tur varken bra för vikten, för matmisbruket eller för gallan. Jäkla skit, rent ut sagt... "

Och jodå, visst slog min farhåga om överätande in.... Jag var och handlade mat, och handlade faktiskt enbart nyttigheter som torkad frukt, bönor, frön, linser osv. Men på vägen hem blev det en falafel, inte i närheten av så nyttig som den jag gör själv, som jag slök på rekordtid. Sen ½ paket fyllda kex som låg i sonens vagn i bilen. Därefter en stor chokladboll. Och sen en hel ask vindruvor på ca 10 minuter. Så jäkla onödigt, men typiskt beteende för min del.... Nu är det bara att hålla tummarna för att gallan i alla fall inte flippar ur, eller rättare sagt levern och gallgångarna (jag har ingen gallblåsa kvar). Och sen är imorgon en annan dag, en ny dag, eller?

Fan.........

Veckans tips :) vecka 25.

Ja jag tänkte försöka komma med nåt vettigt tips varje vecka ;) Det kan handla om ett recept, eller råd om förhållningsätt, eller motionstips, eller nåt annat. Dagens tips gäller:

Riskakor!

Många är de viktminskare som fallit för tron att riskakor är nyttigt. Och förvisso är allting relativt, hellre riskakor än chips t ex, och förvisso är riskakor för det mesta energisnåla. Men för de mesta är de också väldigt fattiga på vettig näring och ger dig mest snabba kolhydrater.

Mitt tips är:
FRIGGs multikakor. De finns i några olika varianter, bl a en med dinkel och quinoa i, och finns normalt i affärens hälsokostavdelning. De är också ganska energisnåla men ger till skillnad från vanliga vita riskakor en hel del vettig näring och GI-värdet är betydligt lägre, dvs blodsockerpåverkan blir mindre. De är också betydligt mer fiberrika och rika på mineraler. Trots detta har man mycket riskakskänsla kvar.

Multikakorna passar t ex som mellanmål med nåt bra pålägg på men också ypperligt på ostbrickan som alternativ till de normalt betydligt mer onyttiga kexen.

Några exempel: 2 st multikakor med 2 msk keso, paprika och tomat på varje ger dig bara drygt 100 kcal men ändå nästan 10 g protein. 10 g kolhydrater och 3 g fett och en hel del vitaminer, fibrer och mineraler. Kombinera t ex med frukt eller bär så har du ett bra mellanmål.

2 st multikakor med 2 msk hommous och gurkskivor på varje ger dig ca 130 kcal, 2½  g fett, 8 g protein och 15 g kolhydrater. Dessutom rikligt med fibrer och rikligt med folsyra som är viktigt framför allt för kvinnor i fertil ålder.

Läs mer på www.friggs.se




Rapport.

Ny vägning idag....

Vikt 10 juni: 85 kg
Dagens vikt: 81 kg.
Veckans resultat: -1½ kg
Totalt resultat: - 4 kg.
Lägesrapport: just nu känns det mesta lätt, men....


Nu lär det börja gå långsammare efter de första snabbminskarveckorna. Då gäller det att hålla orken och lusten och motivationen uppe. Och det, mina vänner, är svårt.... mycket svårt... Alla möjliga hjärnspöken kämpar för att få mig att falla dit, och hormoner och grejer hjälper gärna till. Nu börjar det riktigt svåra. Tror jag.... efter 2 inledande "smekveckor".
Men, jag ska inte måla fan på väggen. Idag är jag GLAD!!

Åt godis igår :(

 
Men inte så jättemycket. Kanske en näve sammanlagt, chokladdragerade nötter. Kunde varit värre, både mängdmässigt och  vad gäller godistypen. Men jag SKA inte, för det ÄR så himla svårt att stoppa. Även om jag lyckades igår.

I övrigt var det bra käk. Och smygvägningen i dag 2 dagar före ordinarie visade ett minus på ytterligare 1 kg. Så det fortsätter gå åt rätt håll. Än så länge....

Midsommarafton idag! En sån dag då det är bra att vara vegan ;) Många onyttiga frestelser går bort. Av det som värdparet serverar blir det väl nypotatis, gräslök, kanske nåt bröd och jordgubbarna ;) Ja och så öl då antar jag.. eller vin om jag bestämmer mig för att avstå snapsen. Själv har jag med mig sojabönsbullar, inlagd zucchini (istället för sill *s*), sour supreme (vegansk gräddfil kan man säga, lika onyttig dock) och tartexpastej till mackan.

OK, jag får väl vara realist, det kan bli lite från gottebordet med ;)

Motion blir det automatiskt, det lär ta cirka 25 minuter enkel väg för oss att gå dit med sonen i vagnen (trekvart om han går själv *hehe*), och så ska vi ju hem igen sen.

Så, vi får väl se om planen håller. Jag ska i alla fall äta energisnålt under resten av dagen, så att det rent energimässigt finns plats för en hel del ikväll, men ändå mättande så att jag förhoppningsvis inte är alltför hungrig/sugen ikväll.
 

En dag i mat.

Idag har jag hållt nollan ;) Idag har jag bara ätit bra. Kanske lite tack vare att jag bestämde mig för att fotografera allt jag åt och visa i bloggen? Här kommer det....


Först "nästanpowerwalkade" jag en timme. Sen blev det smoothie av NOKA jordgubbspulver, sojaprotein, sojamjölk och färska jordgubbar. Till det jordnötter, cashewnötter och pistagenötter. Litegrann...

image6



Till lunch blev det tofu, zucchini, gul lök och paprika com stekts i grillpannan och åts med lite dinkelris och het tomatsås.

image7


Sen blev det först blandade nötter och torkade bär till ett mellanmål, sidådär en rejäl näve....

image8


Och senare blev det mellanmål igen i form av ett par hekto vindruvor. Gott!

image9


På kvällen först en halvtimme på motionscykeln, och sen middag. Tacokryddad vegetarisk färs baserad på soja, majs, tomat, lök, gröna ärtor, tacosås samt vitlökssås på Suor Supreme.

image10


Utöver detta ca 1 liter mineralvatten, ½ liter Pepsi Max och ½ liter vanligt kranvatten. Hittills... ;) Samt en dos Blutsaft.

Nå?? Måste nyttig och dessutom helvegetarisk mat verka och se tråkig ut??

.... och en förlorad.

Match 3: Jennie mot snabbmatsmonstret. Resultat: Trippen till sta´n med sonen, innehållande bl a bussåkande och en tur i Stadsparken, slutade med ett Green Meal på Sibylla. HELT oplanerat.... *suck* Men åh så gott. Eller, egentligen inte ens det.. *dubbelsuck*

Så slutresultat: 2-1 till mig. Alltid nåt, men jag vill gärna hålla nollan.....

Godnatt!

2 vunna matcher!

Match ett: Jennie mot godispåsen som hittades i ett skåp. Resultat: Jennie åt TRE bitar, gav några åt sonen och kastade resten. Poäng till Jennie!

Match två: Jennie mot glasskiosken. Resultat: Jennie köpte en glass åt sonen, men ingen till sig själv utan tog ett päron vid hemkomsten. Poäng till Jennie!

Så jag leder mot onyttighetsdemonen och missbruket med 2-0 i halvtid!

Skrivet kl 13:40...

Farligt ute??

Igår kväll var jag hemskt sugen på jordgubbar. Men jag tog inga, för jag hade redan fått i mig den mängd energi jag tänkt mig under dagen. Är man farligt ute om man t o m nekar sig nåt så nyttigt men energifattigt som jordgubbar för att inte överskrida en viss kcal-mängd? Och är man farligt ute om man redan idag börjar oroa sig och gruva sig inför att kanske vräka i sig chips och godis på fredagens midsommarfirande? *suck* Vad skönt det skulle vara att slippa tänka så, tänk att istället kunna tänka att "OK på midsommarafton kan jag äta godis, sen lägger jag av igen tills nästa fest, nån gång då och då gör inget". Vad skönt det hade varit att vara normal...

I alla fall, morgonens vägningsresultat blev: Minus 2½ kg. Långt ifrån enbart fettvikt, det vet jag ju. Men en motiverande start. Absolut.... Så snabbt kan det väl gå i max en vecka till, sen bör det klinga av. Och då gäller det att ha motivationen kvar.


Vikt 10 juni: 85 kg
Dagens vikt: 82,5 kg.
Veckans resultat: -2½ kg
Totalt resultat: -2½ kg
Lägesrapport: positiv trend

Är man galen eller bara knäpp?

Jag har inte joggat/sprungit sedan i höstas. Jag har knappt tränat alls sedan dess. Men jag har ju beslutat att springa det där motionsloppet om 10 veckor, 5 km långt... så det är hög tid att sätta fart. Det gjorde jag idag, i detta vädret:

image5

Det ÖSregnade. Men jag gav mig ut ändå. Och joggade faktiskt hela 20 minuter. Baserat på det _långsammaste_ jag sprungit, dokumenterat, tidigare bör det ha varit ca 3 km. Och _åtminstone_ 2½. Dvs halva loppets längd. Det här ska nog fixa sig.....

Att vara vegan gör att mycket onyttigt som man kan bjudas på går bort. Som t ex äpplekakan och vaniljsåsen det bjöds på hos kompisen igår. Småkakorna däremot har OK ur vegansynpunkt, tyvärr.... Men jag åt ingen!! Utan jag höll mig till bara frukt. Inte illa tycker jag. Jag satt och funderade på att ta EN, men samtidigt vet jag att det där inte funkar för en sån som jag. Tar jag en så blir det två, och så blir det tre, och sen smygäter jag nån ur lådan i köket så är jag uppe i fem, osv. Så jag bestämde mig för att det skulle bli NOLL. Och det funkade.

Sen åt jag som sagt alltför lite totalt sett igår, men det tar jag igen idag ;)

Så kan det också bli.

För första gången sedan "nystarten" i söndags har jag idag ätit aldeles för lite. NOKA shake (200 kcal ungefär) till frukost, en liten näve nötter (ca 200 kcal) mitt på dagen, päron och melon på "fika" hemma hos en kompis, tacosallad (tacokryddad vegetarisk färs + grönsaker) till sen middag och ½ liter jordgubbar. Ca 700 kcal. Dvs för lite. Å andra sidan har jag varit väldigt stillasittande idag. Men ändå....

Well well, en enda dag betyder inte så mycket. Helheten är viktigast. Och en del av den helheten består av morgondagen då jag bl a ska försöka mig på en liten joggingrunda. Idag blev det som sagt inten motion, men igår blev det trekvart på motionscykeln.

Träningen och motionen är a och o. Ägnar jag mig mer åt fysisk aktivitet jag har jag lättare för att äta rätt, och äter jag rätt får jag mer ut av träningen.

Då var man igång igen.

För vilken gång i ordningen orkar jag inte ens tänka på.

Denna gången har jag till slut öppnat plånboken och skaffat mig HälsoVakten på Internet. Jag gillar att kostregistrera, att verkligen få se vad det är jag fått i mig i form av energi, protein, fett osv. Inget konstruerat påhittat ganska intetsägande pointssystem t ex,

Hittills dessa 4 dagarna har gett ett minus på 1½ kg. Jag vet att det går snabbast i början, och att 4 dagar är "ingenting", vänta tills det gått 4 veckor ;) Men det rör i alla fall på sig, kroppen reagerar och det känns än så länge bra,

Vegankost + viktminskarkost = aptrist? Nej inte alls. Här är min middag idag t ex (klicka på bilderna för större version och ursäkta att jag är suddig ;) ):

     

Majskolvar, lök (svamp äter inte jag) och sojafiléer, penslade med grillolja och stekta i grillpanna.
Gul och röd tomat med nymalen peppar.
Het tomatsås med basilika.
Och så till det lite ugnsstekt nypotatis.

Himla gott!!



Jag är så jävla dum.

 
Återigen var jag på rätt väg... och återigen gick jag vilse igen....

En del av er kanske minns mig och mitt ständiga hitåditande och jojoande och mina toppar och dalar i mitt matmissbruk...
en för den som inte minns: en snabbgenomgång:

Midsommar 2004 hade jag nått min målvikt av 65 kg efter att ha gått ner 40 kg under några år och i 3 omgångar. Jag hade en i mina egna ögon helt lagom kropp och lagom vältränad och sund och frisk. Jag, som fått "diagnosen" matmissbrukare nåt år tidigare var "nykter". Några veckor senare fick vi besked på att vi hade fått en son (adoption). Livet borde vara på topp. Och det var det också... Så vad hände?

3 år senare har jag gått upp hälften igen och hatar min kropp. Konditionen är kass, hela jag dallrar känns det som och kläderna sitter inte snyggt. Jag har haft så ständiga återfall i mitt matmissbruk att det snarare är de "nyktra" perioderna som är undantagen Jag har varit på rätt väg, på väg neråt, flera gånger men aldrig lyckats fullfölja.

Det är så dumt, så onödigt, så.. ja, jag saknar ord... Jag hatar inte mig själv, men hatar det mesta med min kropp.

Där står jag nu...

Jag har sagt det förr, men det får vara slut med detta nu!! Jag förtjänar en sund kropp och sonen förtjänar en mamma som inte mår illa när hon ser sig i spegeln.

Jag har testat alla möjliga varianter de senate åren, men som sagt inte lyckats fullfölja. Alla varianter utom hårdkörningsvarianten. Så nu ska jag faktiskt testa den... Det får bära eller brista. Det kan inte bli värre än det är.

Jag börjar ett nytt jobb 6 augusti. Innan dess ska jag ha fått bort 15 av de 20 kilona, minst. 8 veckor är det va?? När jag fått bort alla 20 beställer jag tid för att göra min nya tatuering, det blir min belöning. Och sista lördagen i augusti ska jag springa det motionslopp här i stan som jag sprang så "enkelt" sommaren 2004. 11 veckor dit tror jag, om 11 veckor ska jag kunna jogga 5 km på ca 30 minuter. Och därmed basta!!

Fan tro´t....

Idag har jag i alla fall promenerat raskt hela 90 minuter före frukost, en stor del av runden nere vid vattenbrynet. Helt underbart! Jag borde verkligen bli bättre på att utnyttja den underbara närmiljö vi har.