Veckans tips, vecka 26.
Ja, redan ;) Veckans tips är.... Sojafiléer!! Sojafiléerna består bara av torkat avfettat mjöl från sojabönan. Låter det gott? Njäe. SER det gott ut? Njäe, inte från början. När man tar upp de torkade filéerna ur påsen ser de ut såhär: ![]() Föga upphetsande va?? Sen kokar man dem i lättsaltat vatten i ca 10 minuter och pressar därefter ut en del av vätskan ur dem, så mycket man kan. Då ser de ut ungefär såhär: ![]() Lite större, men fortfarande föga upphetsande. Men NU börjar det hända saker, här är de marinerade i lite olja och kryddor och ligger och gottar till sig: ![]() Börjar nästan se ätbart ut va? Och här mina vänner, det färdiga resultatet. Stekta (grilla går också kanon) gyllenbruna. Här på en bädd av ångkokta gröna bönor och sockerärtor och med en quinoasallad till och lite sötsur sås ringlad över: ![]() Sojafiléer är min absoluta favoritveggoprodukt. Dels är de goda, och de tycker även de köttätare som fått smaka av mig. Och dels är de nyttiga och en utmärkt proteinkälla. 3 filéer ger i färdig form, inklusive 1 tsk olja till marinad/stekning, bara ca 150 kcal men hela 22 g protein. (Och drygt 4 g fett (det mesta från oljan, välj t ex rapsolja) och 5½ g kolhydrater). Fullt jämförbart med en rejäl kycklingfilé på 120 g (165 kcal, 24 g protein och 7½ g fett inkl 1 tsk olja). Hur får man tag i dessa läckerbitar?? Via nätet. Jag beställer själv via GI-boden http://www.giboden.se/gi/ . 600 g ger 3 kg färdiga filéer och kostar ca 120 kr, men f.t verkar de bara ha 300-gramsförpackningarna som kostar en knapp hundring. Men det ger då minst 10 portioner... |
Kommentarer
Trackback